marți, 22 decembrie 2015

Masina noua sau second-hand ?


Achiziţia unei maşini nu este nicidecum o decizie uşoară. Iar dealerii de maşini spun că doamnele se uită mai întâi la culoare şi design, în timp ce domnii se interesează de motorizări şi dotări ale autoturismului. Atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, preţul este însă de cele mai multe ori cel care contează.

Maşini noi - avantaje:

· Reparaţii gratuite pe perioada garanţiei care se întinde de la 2 ani până la 7 ani (Kia de exemplu) 
· Exploatare fără griji şi poate chiar mai agresivă pe perioada garanţiei 
· Posibilitatea de a configura maşina exact cu opţiunile dorite. În plus şoferul are sentimentul că e maşina lui înca de la început 
· Evitarea riscurilor asociate cumpărării unei maşini second-hand (km daţi înapoi, întreţinere necorespunzătoare, lovituri reparate, etc.) 
· Funcţionare perfectă a maşinii (o maşină cu uzură nu mai funcţionează ca atunci când era nouă) 
· Taxa de prima înmatriculare este foarte mică pentru că modelele noi respectă norme EURO 5-6 
· Beneficiezi de anumite oferte pe care le are reprezentanţa inclusiv anumite oferte de finanţare 
· Exploatezi ca posesor cei mai buni ani ai maşinii

Maşini noi - dezavantaje: 

· Întretinerea trebuie facută la reprezentanţă şi e mult mai scumpă (şi piese şi manoperă); în plus nu poţi verifica ce anume se face la masină pentru că nu ţi se dă voie (cunosc cazuri în care nu s-a schimbat uleiul la maşină deşi mecanicii au spus ca s-a facut; dovada: au găsit uleiul nou şi filtrele noi în portbagaj după service) 
· Trebuie să fii foarte atent ce anume faci la maşină ca să nu pierzi garanţia
· Eşti în perioada în care maşina pierde cel mai mult din valoarea ei şi ca prim proprietar suporţi cheltuiala asta 
· O maşină nouă e mult mai scumpă ca una second-hand 
· Nu toate costurile sunt prezentate atunci când cumperi maşina şi s-ar putea să trebuiască să plăteşti alte taxe, întreţineri stipulate de garanţie, etc. 
· Trebuie sa plateşti asigurare full-casco pentru a beneficia de garanţie ceea ce e mult mai scump decat asigurarea RCA
· Ca proprietar ai un stres continuu ca maşina să nu iti fie furată/lovită. De o maşina second nu iţi pare aşa de rău 
· Ca maşină nouă, e ţinta mai preferată a hoţilor

Maşina second-hand - avantaje: 

· Preţul mult mai bun decât la o maşină nouă - probabil principalul motiv pentru care cineva cumpară o masina second 
· Pentru banii unei maşini noi poti să cumperi o masină second dintr-o clasă superioară sau de o firmă premium (de ex. de banii unui hatchback nou poţi să cumperi o limuzină second; de banii unei Dacii noi, poţi să cumperi un VW second) 
· Maşinile second se găsesc în abundenţă atât pe piaţa din România cât şi în afară, în special în Germania
· Problemele unui anumit model de maşină second sunt cunoscute pentru ca au fost experimentate de alţii deci poţi să verifici/previi asta. 
· O masină second dintr-o clasă/marcă superioară poate să funcţioneze mai mult decât una dintr-o clasă mai mică/ieftină 
· Piesele sunt mai ieftine şi în plus se găsesc în mare parte şi la schrot-uri. 
· Proprietarul poate să işi repare singur maşina sau să mearga la ce mecanic doreşte. 
· Maşinile second din afară sunt foarte bine întreţinute şi nu au o uzura aşa de mare datorită infrastructurii.
Maşini second - dezavantaje: · Nu cunoşti istoricul maşinii în cele mai multe cazuri (posibile lovituri, defecţiuni grave reparate să ţină doar până proprietarul o vinde, etc.) · Te expui riscului de a fi înşelat în special de "bişniţarii" de maşini. · Căutarea şi alegerea maşinii este mult mai dificilă din cauza numărului mic de maşini după criteriile si conditia maşinii dorite. În plus este o întreagă cursă a cumpăra o maşină bună înainte de a se vinde. · Reparaţiile pot fi foarte costisitoare dacă anumite componente mari cedează (de ex: turbina, cutie de viteze, volanta, ambreiaj, etc.) · Componentele electrice/electronice îmbătrânesc şi nu mai funcţioneaza în parametrii optimi (teoretic se oferă o durată de viaţă de aproximativ 10 ani la componentele electronice; în unele cazuri şi mai putin) · Maşinile noi sunt făcute să dureze un anumit număr de ani/km după care să fie înlocuite cu altele noi, motiv pentru care după acest numar de ani/km componentele cedează şi devine foarte scumpă reparaţia; e uneori mai ieftin să cumperi altă maşină. · Fiecare proprietar are stilul propriu de condus şi felul propriu în care întreţine maşina. Nu tot timpul acestea duc la o stare bună a maşinii.

Citeste mai mult: adev.ro/nygjc7

Maşini second - dezavantaje: 

· Nu cunoşti istoricul maşinii în cele mai multe cazuri (posibile lovituri, defecţiuni grave reparate să ţină doar până proprietarul o vinde, etc.) 
· Te expui riscului de a fi înşelat în special de "bişniţarii" de maşini. 
· Căutarea şi alegerea maşinii este mult mai dificilă din cauza numărului mic de maşini după criteriile si conditia maşinii dorite. În plus este o întreagă cursă a cumpăra o maşină bună înainte de a se vinde. 
· Reparaţiile pot fi foarte costisitoare dacă anumite componente mari cedează (de ex: turbina, cutie de viteze, volanta, ambreiaj, etc.) 
· Componentele electrice/electronice îmbătrânesc şi nu mai funcţioneaza în parametrii optimi (teoretic se oferă o durată de viaţă de aproximativ 10 ani la componentele electronice; în unele cazuri şi mai putin) 
· Maşinile noi sunt făcute să dureze un anumit număr de ani/km după care să fie înlocuite cu altele noi, motiv pentru care după acest numar de ani/km componentele cedează şi devine foarte scumpă reparaţia; e uneori mai ieftin să cumperi altă maşină. 
· Fiecare proprietar are stilul propriu de condus şi felul propriu în care întreţine maşina. Nu tot timpul acestea duc la o stare bună a maşinii.

Sursa si Foto: Adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu