vineri, 20 decembrie 2019

Alimente care pot provoca toxiinfectii alimentare - prevenire, simptome


Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de bauturi sau alimente contaminate cu agenti patogeni (infectiosi), adica bacterii, virusuri sau paraziti.

Simptomele toxiinfectiei alimentare

Simptomele pot fi mai blande sau mai intense in functie de fiecare persoana si de tipul de bacterie cu care a fost infectata persoana. Totusi, exista cateva simptome comune, indiferent de situatie:

- Stomac deranjat,
- Crampe stomacale,
- Greata,
- Voma,
- Diaree,
- Febra.
Atentie: dupa contaminare pot trece multe ore, chiar zile pana sa apara primele simptome!

Posibile complicatii ale toxiinfectiilor alimentare

Majoritatea oamenilor sufera de o forma blanda de toxiinfectie alimentara ce poate dura de la cateva ore la cateva zile. In acelasi timp, exista cazuri in care spitalizarea e necesara, aparand complicatii pe o perioada indelungata ce pot duce chiar la deces. Aceste infectii pot provoca artrita cronica, leziuni ale creierului si nervilor si sindrom hemolitic uremic, care cauzeaza insuficienta renala.

Daca simptomele devin agresive trebuie sa consulti un doctor:

- Febra peste 38 grade,
- Sange in scaun,
- Voma frecventa, care nu permite lichidelor sa fie asimilate,
- Semne de deshidratare precum urinare rara, gura sau gat uscat, senzatie de ameteala,
- Diareea dureaza mai mult de trei zile,

Prevenirea toxiinfectiilor alimentare

Preventia incepe de acasa si include lucruri aparent banale, dar pe care multi le neglijeaza.

1. Curatenia: spala mainile si zona in care prepari alimentele des! Germenii care provoaca infectia supravietuiesc si se inmultesc in special in zona bucatariei.

Spala mainile timp de 20 de secunde cu sapun si apa inainte, in timpul si dupa masa.
Spala tacamurile, tocatorul si blaturile cu apa fierbinte si sapun.
Spala fructele si legumele.

2. Separa alimentele!

Carnea cruda, pasarile de curte, fructele de mare si ouale pot raspandi germenii la alimentele care sunt deja pregatite sa fie consumate, daca nu le separati.
Folositi tocatoare diferite pentru carne cruda, fructe de mare si pasari de curte.
Cand faceti cumparaturi depozitati produsele mentionate mai sus separat de celelalte alimente.
Urmati aceeasi regula de separare si in cazul depozitarii in frigider.

3. Gateste la temperatura potrivita!

Mancarea este gatita corect cand temperatura este suficient de ridicata incat sa distruga bacteriile care ar putea cauza infectii. Singurul mod in care va puteti da seama daca temperatura este potrivita este folosirea unui termometru, culoarea si textura mancarii nu sunt relevante.

Temperatura ideala pentru diverse tipuri de carne:

- 62°C pentru bucati intregi de carne de porc, vita si miel, care trebuie lasata la final 3 minute sa se odihneasca inainte de consum,
- 71°C pentru bucati mici de carne de porc sau de vita,
- 73°C pentru pasarile de curte,
- 73°C pentru resturile ramase de la masa anterioara,
- 62°C pentru jambon,
- 62°C pentru peste.

4. Depozitarea corecta in frigider

Mentineti mai putin de 4°C in frigider si aruncati alimentele la primele semne de alterare.
Depozitati in frigider alimentele perisabile in mai putin de doua ore, iar daca temperatura de afara trece de 32°C in mai putin de o ora.
Dezghetati alimentele in frigider, in apa rece sau in cuptorul cu microunde. Niciodata pe blat, la temperatura camerei deoarece asa se inmultesc cel mai repede bacteriile.

Va prezentam cei mai intalniti agenti patogeni, in cat timp de la infectare debuteaza simptomele si care sunt sursele de contaminare.

CAMPYLOBACTER
Debut: 2 - 5 zile
Simptome: Diaree (adesea cu sange), crampe / durere de stomac, febra.
Contaminare: Carne de pasare de curte cruda, lapte crud (nepasteurizat) si apa contaminata.

NOROVIRUS
Debut: 12 - 48 de ore
Simptome: Diaree, greata, dureri de stomac, varsaturi.
Contaminare: Alimente contaminate: salate, fructe proaspete, crustacee (stridii), apa sau atingerea suprafetelor contaminate.

SALMONELLA
Debut: 12 - 72 de ore
Simptome: Diaree, febra, crampe la stomac, varsaturi.
Contaminare: Oua, carne cruda sau preparata necorespunzator, lapte sau suc nepasteurizat, branza, fructe si legume crude.

LISTERIA
Debut: 1 - 4 saptamani
Simptome: Femeile insarcinate au simptome asemanatoare gripei: febra, oboseala si dureri musculare. Alte persoane prezinta dureri de cap, gat rigid, confuzie, pierderea echilibrului si convulsii, in plus fata de febra si dureri musculare.
Contaminare: Lapte nepasteurizat, branzeturi moi, germeni, pepene, hot dog, pateuri, fripturi, fructe de mare afumate.

ESCHERICHIA COLI (E. COLI)
Debut: 3-4 zile
Simptome: Crampe severe la stomac, diaree (adesea cu sange) si varsaturi.
Contaminare: Branza de masa bruta sau nepreparata, lapte si suc nepasteurizate, legume crude (salata verde), apa contaminata.

CLOSTRIDIUM BOTULINUM (BOTULISM)
Debut: 18 - 36 de ore
Simptome: Vedere dubla sau incetosata, vorbire neclara. Dificultati la inghitire, de respiratie si gura uscata. Slabiciune musculara si paralizie.
Contaminare: Alimente conservate sau fermentate, de obicei, de casa.

Unele alimente sunt asociate mai des cu boli si intoxicatii alimentare. Alimentele crude, de origine animala, au cel mai mare risc de contaminare, in special carnea cruda, carnea provenita de la pasarile de curte, ouale crude sau usor gatite, laptele nepasteurizat si fructele de mare negatite.  De asemenea, fructele si legumele pot fi contaminate.

Cu toate ca anumite alimente sunt asociate cu riscuri mai mari, orice produs alimentar poate fi contaminat in timpul procesarii sau in alte etape din lantul de productie alimentara.

Carnea de pui, de vita, de porc si de curcan

Intoxicatiile alimentare pot fi evitate daca carnea este gatita la temperatura corecta, astfel incat sa fie distrusi germenii. Majoritatea pasarilor de curte contin Campylobacter, dar pot avea si Salmonella, Clostridium si alte bacterii. Carnea cruda poate contine Salmonella, E. coli, Yersinia, etc.

Carnea nu trebuie spalata inainte de a o gati. Spalarea poate extinde bacteriile catre alte alimente, ustensile sau suprafete si nu impiedica imbolnavirea. Este indicat sa folositi un termometru pentru a verifica temperatura. Nu va puteti da seama daca carnea este gatita corect doar dupa culoare.

In cazul in care raman resturi, acestea ar trebui taiate bucati si impartite in cantitati mici, astfel incat sa se raceasca suficient de repede pentru a preveni cresterea bacteriilor.

Fructele si legumele

Cele mai sigure fructe si legume sunt cele gatite, iar apoi cele spalate. Consumul fructelor si legumelor proaspete ofera beneficii importante pentru snatate, dar uneori pot provoca intoxicatii alimentare din cauza unor germeni nocivi precum Salmonella, E. coli si Listeria.

Produsele lactate nepasteurizate

Puteti preveni infectia cu Listeria si cu alti germeni nocivi daca nu consumati lapte nepasteurizat sau alte produse lactate obtinute din acesta, cum ar fi branzeturile moi, feta, brie, camembert, inghetata, iaurt. Laptele nepasteurizat poate contine germeni nocivi, precum Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria si Salmonella.

Laptele crud devine sigur prin pasteurizare, care necesita doar suficienta caldura, pentru o perioada mai lunga, astfel incat sa fie distrusi germenii care provoaca boli. Laptele pasteurizat are aceleasi beneficii nutritionale.

Cu toate ca infectia cu Listeria este putin frecventa, categoriile de risc sunt femeile gravide, varstnicii si persoanele cu sistemul imunitar slabit. Aceasta infectie poate provoca avorturi spontane, nasteri premature, boli grave si chiar decesul nou-nascutului.

Ouale

Ouale, atat cele fierte, cat si cele prajite, trebuie sa fie gatite pana cand atat galbenusurile, cat si albusurile, sunt tari. Ouale pot contine un germen numit Salmonella. Evitati produsele care contin oua negatite, cum ar fi dressing-ul pentru salata Caesar preparat in casa. Nu este indicat nici sa gustati din aluat, inainte sa fie pus la copt.

Fructele de mare

Stridiile crude sau gatite necorespunzator pot contine bacterii Vibrio, care provoaca o infectie numita vibrioza. Fructele de mare de gatesc la 62°C. Evitati pestele crud, crustaceele sau produsele alimentare ce contin fructe de mare crude, cum ar fi sushi. Stridiile si alt crustacee care se hranesc prin filtrare pot contine virusi si bacterii care provoaca boli sau chiar decesul. De asemenea, stridiile recoltate din apele contaminate sunt periculoase.

Faina

Faina este un produs agricol brut, care nu este tratat astfel incat germenii sa fie distrusi. Germenii nocivi pot contamina cerealele in timp ce se afla inca pe camp, sau in alte etape ale producerii fainii. Bacteriile sunt ucise cand preparatele ce contin faina sunt gatite. Tocmai de aceea nu este indicat sa gustati aluatul inainte de a-l gati.

Surse:
https://www.medlife.ro/articole-medicale/toxiinfectii-alimentare-surse-de-contaminare-simptome-prevenire
https://www.medlife.ro/articole-medicale/alimente-care-pot-provoca-toxiinfectii-alimentare.html
Foto:
ShutterStock

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu