miercuri, 5 august 2020

Revizia masinii inainte de vacanta


Cand pleci in vacanta cu masina personala ai o multime de lucruri de facut si de verificat.

Starea anvelopelor este cea mai importanta atunci cand pregatesti masina pentru concediu. Cauciucurile sunt importante pentru a pastra o directie precisa, pentru stabilitatea masinii, mai ales cand aceasta este incarcata. Daca nu ai cauciucuri intr-o stare optima, inseamna ca este timpul sa le inlocuiesti.

Verificarea generala a anvelopei presupune verificarea flancului, care se poate deteriora din cauza conditiilor meteorologice, si a uzurii anvelopelor. Banda de rulare a anvelopelor are mai multi indicatori de uzura care va "anunta" cand acestea trebuie schimbate. In general, cand cauciucurile au un grad de uzura de 50%, incep sa isi piarda din performanta: scade aderenta la carosabil, nu mai pot preveni acvaplanarea etc.

Presiunea din anvelope se verifica si la rece, si la sarcina. Presiunea la rece se verifica atunci cand cauciucurile nu s-au incalzit la drum. Daca totusi o faci la cald, trebuie adaugati 0.3 bari mai mult decat recomandarile fabricantului. Presiunea la sarcina (cand autoturismul este incarcat sau cand tractati o remorca sau rulota), presiunea recomandata trebuie marita cu 0.5-0.8 bari. O presiune adecvata in anvelope te scuteste de bani in plus platiti pe combustibil si previne uzura timpurile a pneurilor. Nu uita sa verifici toate aceste detalii si la roata de rezerva, ca sa nu ai surprize in caz de pana.

Nivelul lichidelor de la motor: uleiul de motor, uleiul de la cutia de viteze, nivelul antigelului, lichidul de frana, lichidul de servo-directie si lichidul de parbriz.

Starea luminilor este important de verificat; pozitiile, faza scurta, faza lunga, stopurile, stopurile de frana, semnalizarile si avariile trebuie sa functioneze ca sa nu platesti amenzi usturatoare pentru un bec neverificat. Este bine sa ai in masina si becuri de rezerva, pentru a face inlocuirea in cazul unei avarii.

Bateria masinii trebuie verificata inainte de vacanta pentru a te asigura ca nu iti face vreo "surpriza", mai ales daca are ceva vechime. Verificarea se face usor, cu un multimetru digital. Verifica tensiunea bateriei cand masina este oprita si apoi cand motorul merge, pentru a te asigura ca alternatorul incarca.

Toate acestea fiind rezolvate, nu iti ramane decat sa te bucuri de calatorie si de vacanta!

Sursa: Auto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu